SORU SOR

BLG DANIMA HATTI: 0(224) 451 6551

Aile Danışmanlığı Nedir?

Aile Danışmanlığı Nedir?
Son Gncelleme: 03.10.2012 , Okunma: 5105
Ailenin tanımı gibi aile danışmanlığı ile ilgili olarak da birçok tanım yapılabilir. Fakat burada yer verilecek tanımlar özellikle bu danışmanlığın diğer danışmanlıklardan farkına işaret eden ve temel varsayımlarıyla beraber amacını da ortaya koyan tanımlardır. Bu tanımlara bakılacak olursa ilk olarak; ‘ailelerde ortaya çıkan işlev bozukluklarının ele alınmasına dayanan bir danışmanlık türü’ (Köroğlu, Türkçapar, 2009, s. 230) ve ailenin tek bir üyesi yerine tüm üyelerini ele alan danışmanlık yaklaşımı (özgüven,2000) olarak tanımlanabilir.

Bu tanımlardan yola çıkılırsa aile danışmanlığının geleneksel danışmanlıktan farklı olarak tek bir bireye değil tüm aileye odaklandığını ve ailedeki işlev bozukluklarını ele alan bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Aile danışmanlığının temel amaçlarının; aile içindeki iletişim ve etkileşim problemlerini çözmek, aile üyeleri arasındaki hoşgörü ve anlayışı arttırmak, aile bireylerinin arasındaki işbirliğinin artmasını sağlamak ve son olarak da ailedeki alt gruplar arasındaki dengeyi yapılandırmak olduğu söylenebilir.

Aile danışmanlığının ne olduğunu anlamaya çalışırken vurgulanması gereken önemli bir nokta ise aile danışmanlığının ne olmadığıdır. İlk olarak bazı kaynaklarda ve halk arasında çoğu zaman eş anlamlı olarak kullanılan evlilik danışmanlığı ile aile danışmanlığı arasında bazı farklar bulunmaktadır: fakat bur farkların çok da fazla ve belirgin olduğunu söylemek çok zordur. En belirgin farklar olarak evlilik danışmanlığı özellikle karı koca ilişkisine odaklanması ve eş seçimi, nişanlılık süreci gibi evlilik öncesi sürece de uygulanabilir olduğu söylenebilir. İkinci olarak aile danışmanlığı geleneksel bireysel danışmanlık arasındaki farkı ise; aile danışmanlığının probleme sahip olduğuna inanılan tek bir kişiye değil de tüm aileye odaklanması gerektiği ve bu bağlamda problemlerin kaynağını tek bir bireyin davranışlarında aramak yerine tüm aile bireylerinin davranışlarına bakmak gerektiğini, çözümün de ancak bu şekilde bulunabileceğinin vurgulanmasıdır. Aile danışmanlığının bireysel danışmanlıktan farkının bu kadar vurgulanması birçok kişinin aile danışmanlığının grup danışmanlığı olabileceğini düşünmesine yol açabilir üstelik birçok kaynakta aile danışmanlığının bir çeşit grup danışmanlığı olabileceğini belirtir. Ackerman’a (1958) göre grup danışmanlığına katılan kişilerin rastgele bir araya gelmiş olmasına rağmen aile danışmanlığına katılan kişilerin aile sisteminin üyeleri olması bağlamında grup danışmanlığındaki kişilerin aralarındaki iletişimin ve etkileşimden farklı bir iletişim ve etkileşim yapısının olduğunu belirtir. Sonuç olarak aile danışmanlığının tam olarak evlilik danışmanlığı, bireysel danışmanlık ve grup danışmanlığı olmadığı ama aralarında çeşitli yönlerden benzerlikler bulunduğu söylenebilir (özgüven, 2000).

Dier Aile Danışmanlığı Makaleleri

Kullanm Koullar ve Yasal Uyar

© 2024 Tm Haklar Sakldr Bursa Aile Danma ve Aile Danmanl. Site: 3 nlem Tasarm