SORU SOR

BLG DANIMA HATTI: 0(224) 451 6551

Anne - Çocuk İlişkisi

Anne - Çocuk İlişkisi
Son Gncelleme: 08.06.2014 , Okunma: 15379
Anne çocuk arasındaki ilişki her yaşta farklılık gösterir. Bu da normaldir. Hatta kız çocuğunuz mu var erkek çocuğunuz mu var buna göre de anne çocuk ilişkisi değişkenlik gösterir. Anneler çocuk yetiştirme süreçlerinde zorlandıkları olur. Ne yapması gerektiği konusunda karar veremez böyle durumlarda ilk ve en tanıdık davranış şekliyle davranmaya başlar. Bu da kendi annesinden gördüğü ya da duyduğu gibi davranmaktır. Bir anneden gelen soru ve cevabını birlikte irdeleyelim. Böylece bir annenin yaşadığı zorluğu anlamış ve neler yapılması gerektiği konusunu da değerlendirmiş oluruz.

Soru: A.C
Merhaba Şahin bey; benim kızımla ilgili bir sorunum var. Bana yardımcı olursanız minnettar olacağım. Uzatmamaya çalışacağım ama yine de değerli vaktinizi ayırıp cevap yazarsanız beni mutlu edersiniz . Ben 8 yıllık evlilikten sonra boşandım. Boşanmadan önce uzun uzun eşimle konuştum. Bursada danışmanlık merkezlerine gitmeye ikna etmeye çalıştım. Ama bir türlü onu ilişkimizi değerlendirmek amacıyla birpsikolojik yardım almaya ikna edemedim. Ben eşimi ikna edemeyince kendim için psikodanışmanlıkdüşündüm. Ancak kızım benden daha önemliydi. Ve kızım için bursada çocuk psikoloğu arayışına girdim. Sonunda kızım bir psikolog ile görüşmeye başladı. Eşim ise psikologlar bizim sorunumuzu nasıl çözecekler diye hep karşı çıktı. Bir yandan boşanmada çocuğun yaşının en uygun hangi yaş olduğunu araştırırken diğer taraftan da eşim ile gittikçe daha fazla anlaşamamaya başladık. Artık geri dönüşsüz bir yolda olduğumu biliyordum. Eşimle son bir defa daha, son bir umutla ilişki danışmanlığıgörelim dedim. Evlilik ve aile danışmanlığınden yarar gören bir arkadaşımın evliliğinden bahsettim ama onu bir türlü böyle bir danışmanlık merkezine ikna edemedim. Ve sonunda boşanma davası açtım. Ve boşandım. Eşimin bu durum karşısında yaptığı şey çocuğumuz var. Çocuğumuza ne olacak sorusu oldu. Onun hiç bu kadar sorumsuz olabileceğini, hiç bu kadar duyarsız olabileceğini düşünmemiştim. Belki de hep böyleydi ama ben görmek istememiştim. Şimdi ben çocuğuma nasıl davranacağımı bilmiyorum. Çocuğuma tartışmalarımızı yansıtmadık diye düşünüyorum ama yine de evde esen soğuk havadan etkilendiğine inanıyorum. İçine kapandı ve sessiz sessiz ağladığını gördüm birkaç defa. Kızım 6 yaşında ve bu yıl ilköğretime başlayacak. Arkadaşlarıyla oynamaktan geri durmaya başladı. Bazen bana “ anne beni seviyor musun “  şeklinde sorular soruyor. Bir psikodanışmanlıkst olarak bana yardımcı olabilir misiniz. Bana ve çocuğumla olan ilişkime psikolojik destek olabilir misiniz ? şimdiden teşekkür ederim.
 
Bayan A.C nin deyim yerindeyse yardım çığlığını duymamak elde değil. Boşanmada çocuğun hangi yaşta olduğunu belirtmek oldukça zor. Hangi yaşta olursa olsun anne babaların boşanması çocuklarını üzer ve mutsuz eder. Burada  önemli olan boşanmada çocuğun yaşı değil de ebeveynlerin boşanma sürecini nasıl yönettiği daha önemli sanıyorum. Ancak çocukla ilgili neler yapılması gerekir sorusuna cevap vermeden önce eşlerin ilişkisinin belirli bir olgunluğa erişmiş olması daha doğru olacaktır.

Evlilikler birçok nedene bağlı olarak bitebilir. Boşanma net olarak kesinleşmişse çocuğa bu durum yaşına uygun şekilde açıklanmalıdır. Anne baba bu durumu birlikte açıklamalıdır. Çocuğun bu durumdan kendini sorumlu tutarak suçlu gibi hissetmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Öncelikle böyle bir durumun oluşmasına engel olmak gerekiyor. Evliliği başaramayan anne baba hiç olmazsa boşanmayı sağlıklı şekilde yürütebilmeliler. Ve çocuklarının en az zarar görerek bu süreci tamamlaması için bir Psikodanışmanlık merkezinde psikolog ile psikolojik destek almalılar.

Çiftlerin evliliklerinde karşılaştıkları sorunları bir uzman eşliğinde çözmeleri sürecine evlilik danışmanlığı ya da aile bütünlüğüyle çözülmek istendiğinde aile danışmanlığı hizmeti almaları evliliklerini olumlu yönde etkileyebilir. Ancak evlilik danışmanlığı adından da anlaşılacağı gibi çift olarak yürütülen bir psikodanışmanlık çeşididir. Ancak çiftlerden birisi bu sürece gönüllü bir katılım sergilemiyorsa bu durumdabireysel psikodanışmanlık hizmetini taraflardan diğeri alabilir.

Boşanmada çocuğun yaşayacakları göz önüne alındığında özellikle annenin sağlıklı bir ruh halinde olması çok büyük önem taşımaktadır. Anneler ise daha çok çocuklarının iyi olmasını önemserler. Ancak unutulmamalı ki anne ruhsal ve bedensel olarak sağlıklı olursa çocuğuna karşı daha iyi davranabilir. Çocuğu için doğrusunun ne olduğuna karar verebilir.
Anneler çocuklarıyla iletişim kurarken; İlk olarak çocuk birey olarak görülmeli. Onun kişiliği, mizacı, beğenisi, kendine ait yetilerinin olduğunu görmek ve bunları kabul etmek, onları tanımak önemlidir. Çocuğun olumlu davranışını takdir etmek, duygularını anlamaya çalışmak önemlidir. Çocuğunuz yanlış bile yapmış olsa, çocuğu anlamaya çalışmalı ve beklentilerini açıklama yaparak dile getirmelisiniz. Anne- çocuk arasında güvene dayalı, içten bir ilişki kurulduğunda iletişim de daha sağlıklı olur.
 

Dier Aile Danışmanlığı Makaleleri

Kullanm Koullar ve Yasal Uyar

© 2024 Tm Haklar Sakldr Bursa Aile Danma ve Aile Danmanl. Site: 3 nlem Tasarm