SORU SOR

BLG DANIMA HATTI: 0(224) 451 6551

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı
Son Gncelleme: 18.06.2016 , Okunma: 12011
Kıskançlık, özellikle ilk çocukluk döneminde normal olarak görülen bir davranıştır. Sıkıkla diğerinin sahip olduğu sevgi duygusunu kıskanmak olarak değerlendirilebilir. Çocukluk döneminde kıskançlık sıklıkla çok yoğunlaşabilir ve gelecekte bile etkilerini gösterir.

Çocuklar kendisi için önemli olan bir başkasını kıskanabilir. Öğretmeni, anne babası, yaşıtı olan başka bir arkadaşını ya da en çok görülen haliyle kardeş kıskançlığı önemlidir.

 

Imrenme ile kıskançlık duyguları birbirlerine yakın duygulardır. Ancak birbirinden farklı duygulardır. Imrenme, kıskançlık duygusuna nazaran daha olgun bir duygudur denilebilir. Başkasının sahip olduğu bir duruma karşı, kendisinin de sahip olma isteği gibi denilebilir. Diğer yandan karşıdakinin sahip olmasından da rahatsızlık duyulur.

Kıskançlık duygusu çocuk gelişiminin önemli bir bölümünde etkilidir. Ilk kıskançlık belirtileri bebeklik dönemi diyebileceğimiz 1 yaş civarında başka bir bebeği kucağına alan anne babaya karşı gösterilebilir. Bebek psikolojisi bu süreçte anne babasını kendisine ait bir parçası gibi hissetme eğilimindedir.

Kıskançlık ve imrenme duyguları normal duygulardır. Yoğunluğuna göre problem olarak algılanır.  Kıskançlık sorunu yaşayan çocukların daha fazla ilgiye ve desteğe ihtiyacı olduğu düşünülebilir. Çocuklar kendine güvenini sağladıkça kıskançlık duygularının azaldığı gözlenebilir. Anne babasının sevgisini paylaşmak istemeyen çocuklar kıskançlık duygusunu yoğun olarak yaşama eğilimindedir. Anne babalar “ biz çocuğumuzu çok seviyoruz ama nedense hala kıskançlık belirtisi gösteriyor. “ şeklinde kendini savunsa da sevginin paylaşımı düşüncesi çıldırtıcı olabilmektedir.  

 

Bursada psikolojik danışmanlık merkezinde uzman klinik psikolog bulunduran psikoterapi merkezleri çocuklarda görülen kardeş kıskançlığı konularında ailelere psikolojik destek vermekteler. Aile psikolojisi, kardeş kıskançlığı problemleri yaşandığı durumlarda neler yapabileceklerini öğrenmek, psikolojik danışmanlık hizmeti almak isteyebilirler. Bu konularda kardeş kıskançlığı probleminin büyümesine fırsat vermemek, zamanında psikolojik yardım almakta yarar var. 

 

Neler Yapılabilir ?

 

  • çocuklar kendi aralarında kavga ediyor olması anne babaların da kavga eden özellikle büyük çocuğa kızmasını gerektirmez.
  • Özellikle büyük olan çocuğa “ sen büyüksün, o senin kardeşin “ şeklinde sorumluluk ve suçluluk hissedecekleri zorunluluklar verilmemelidir.
  • Kardeşler kendi aralarında kavga ettiklerinde anne baba yargılayan olmak yerine kendi sorunnlarını kendisinin çözmesine destek olmak gerekmektedir. Fiziksel zarar verilmesi durumuna her zaman engel olmak gerekir.
  • Çocuklar arsında ayrım yapıyor olmaktan kaçının. Her durumda cezalandırmaktan kaçının. Bunun yerine destekleyici ve anlayışlı olmaya özen gösterin.
  • Her bir çocuğunuz ile ayrı ayrı ve bağımsız zaman geçirmeye özen gösterin. Anne bir çocukla zaman geçirirken baba da digger çocuk ile zaman geçirmelidir.
  • Çocuğunuz kıskançlık duygularını dile getirdiğinde bunu anlayışla karşılayın. Onu dinleyin ve duygularına önem verdiğinizi belirtin.
  • Çocuklar arasında uyuşmazlık olduğunda sorunlarını öçözmek kousunda destekleyici olmaya özen gösterin. Örneğin; aynı oyuncak ile oynamak için tartışma varsa bunu sıraya sokmayı önerebilirsiniz. Ya da kura çekerek kimin bu oyuncakla ilk oynayacağını belirleyebilirsiniz. Böylelikle onlara çatışma çözümü konusunda öğretici de olabilirsiniz.
  • Kardeş kıskançlığı konusunda uzmanlaşmış çocuk psikoloğu ile psikolojik danışmanlık hizmeti almaktan çekinmeyin. 

Dier Aile Danışmanlığı Makaleleri

Kullanm Koullar ve Yasal Uyar

© 2024 Tm Haklar Sakldr Bursa Aile Danma ve Aile Danmanl. Site: 3 nlem Tasarm